Menü Bezárás

DXN Spirulina – „superfood”, amit az űrhajósok fogyasztanak

DXN Spirulina – „superfood”, amit az űrhajósok fogyasztanak

Magyar látogatók a DXN Spirulina medencénél, Malajziában, Alor Setarban

A Spirulináról készült lapozható kiadványból is idézünk az alábbiakban. A teljes anyagot a lap alján találod.

A tengeri szervezetek fogyasztása közel egyidős az emberiséggel. Azt ugyan nem tudjuk megmondani, hogy a Spirulina fogyasztása mikor kezdődött, de azt tudjuk, hogy az algák táplálkozási célú felhasználásával kapcsolatos első írásos források a 16. századra nyúlnak vissza.

A múlt századtól kezdve a kisebb méretű tengeri szervezetek termeszthetősége és hasznosítása iránt egyre jobban fokozódik az érdeklődés.

Az 1960-as évek közepén például egy szaharai expedíció során belga kutatók jegyezték fel a következőket.

A dél-szaharai bennszülöttek a Csád-tóból gyűjtött Spirulina maximaalgát napon megszárítják. Majd levesnek, főzeléknek vagy kalácsnak elkészítve fogyasztják. Ez egyike annak a sok példának, melyek arra ösztönözték a kutatókat, hogy behatóan vizsgálják a tengerekben található kisebb méretű élő szervezeteket..

A Spirulina modern termesztése

A dél-szaharai bennszülöttek a Csád-tóból gyűjtött Spirulina maximaalgát napon megszárítják. Majd levesnek, Az algákat ma ipari méretekben, tápsókkal kellően ellátott medencékben termesztik. Az algák adott területre vetített biomassza-, szárazanyag- és fehérje, valamint hatóanyag hozam tekintetében egyértelműen hatékonyak. Messze felülmúlják a magasabb rendű élelmiszer-, takarmány- és gyógynövények hasonló paramétereit. Az algák a magasabb rendű növényekkel ellentétben kis összenergia ráfordítással, térfogatukhoz képest nagy mennyiségű szerves anyagot képesek igen rövid idő alatt előállítani. Ennek köszönhetően tökéletesen alkalmasak a biológiailag hasznos, értékes anyagok nagy mennyiségben történő gyors előállítására.


Datuk’ Dr. Lim Siow Jin a DXN alapító-elnöke a DXN Ganodermádól és a Spirulináról


21. századi felhasználás

Közismert tény, hogy a NASA űrhajósai Spirulina algákból előállított készítményeket is fogyasztottak, melyeknek táplálkozási és gyógyászati értékeit igen sokoldalúan tárták fel.

Ma úgy vélik a kutatók, hogy az algák a jövőben a mostaninál is jelentősebb és szélesebb körben ismert gyógyhatású táplálékokká fognak válni, és ezek egyike a Spirulina platensis.

A Spirulina főbb felhasználási területei

  • Betegségek következtében fellépő alultápláltság megszüntetése és betegség utáni lábadozás elősegítése.
  • Anyagcsere-betegségek (kórosan magas vérzsír- és vércukorszint), daganatos megbetegedések kiegészítő kezelése.
  • Gyulladással járó folyamatok kezelése és gyulladások mérséklése.
  • Gyógyszerek okozta káros hatások mérséklése.
  • Máj-, szív- és vesevédelem.
  • Vírusfertőzések megelőzése és légúti megbetegedések okozta panaszok mérséklése.

Nagyon részletes, tudományos információk a Spirulináról